сряда, 30 септември 2015 г.

BG PLAKALI ARACA EMEKLİ GÖÇMENLER NASIL SAHİP OLABİLİR...

Bu konuda yeni kabul edilen yasanın Madde; "8-2'de" neler izah edilmekte;

"Yurtdışına çıkış yapan kişilerin o tarihinden itibaren en az 185 (yüzseksenbeş) gün süreyle fiilen yurtdışında bulunmaları hâlinde taşıt getirmelerine izin verilir."

Yabancı plakalı araçları kimlerin kullanabileceği konusunda 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 ve duruma göre 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 3/9’uncu maddesi ve ilgili yönetmelikler açıklama getirmiştir.

Buna göre;

– Yabancı plakalı araçları Türkiye’de yalnızca araç sahibi, ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan araç sahibinin eşi, anne babası veya çocukları kullanabilir.

– Bunun dışında ancak, yolculuk süresince araç sahibinin de taşıtta bulunması kaydıyla başkaları tarafından kullanılmasına izin verilir.

– Bu araçların sahipleri vekaletname vererek taşıtlarını başkasının kullanımına bırakamazlar.

– Geçici ithaline izin verilen kişisel ve ticari kullanıma mahsus kara taşıtlarının; getiriliş amacı dışında kullanılması, bir başkasına kiralanması, ödünç verilmesi, başka bir şahsa izinsiz devredilmesi, satılması, hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması, taşıtla birlikte giren ve belgelerinde kayıtlı olan parçalarının izinsiz olarak değiştirilmesi, kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için yurtta kalma süreleri içerisinde yurtdışına çıkarılmaması veya herhangi bir gümrük idaresine teslim edilmemesi hâlinde, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesine göre gümrük vergilerinin ¼ oranında para cezası verilir ve geçici ithal izni iptal edilerek taşıt gümrük idaresince teslim alınır (5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri saklıdır).

MADDE; "8 – (1)" Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları ile ilgili olarak;

a) Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtlar için,

1) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişiler tarafından getirilen ve 1 No.lu Taşıt Takip Programına kaydedilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına herhangi bir oniki aylık dönem içerisinde 180 (yüzseksen) gün süre verilir. Bu şekilde yurda girişi yapılan taşıtların kalabileceği süre, yurda giriş tarihinden itibaren süre uzatımları dâhil 24 (yirmidört) ayı geçemez.

2) Yurt dışında yaşayıp, yurtdışından emekli olanların (malulen emekli olanlar ile ön emeklilik hakkı kazananlar dâhil) emekli olduklarını gösterir ilgili ülke sosyal güvenlik kuruluşlarınca verilen belgenin Türkçe tercümesinin elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı bir örneğinin ibrazı hâlinde, taşıtları için 2 yıl süre verilir.

3) Yurda taşıt sokmak istedikleri tarih itibariyle son 185 (yüzseksenbeş) gününü kesintisiz olarak Türkiye Gümrük Bölgesi dışında geçirmediği anlaşılan kişinin ve taşıtın Türkiye’de kaldığı süreler düşüldükten sonra arta kalan süre verilir.

4) Bu fıkranın (a) bendinin (1), (2) ve (3) üncü alt bentlerinde belirtilen sürelerin hesaplanması sonucu kişi ve taşıt için farklı sürelerin tespiti hâlinde bunlardan daha kısa olan süre dikkate alınır.

5) Bu fıkranın (a) bendinin (1) ve (2) nci alt bentlerinde belirtilen sürelerin tamamının kullanılmasından sonra taşıtları ile birlikte yurtdışına çıkış yapan kişilerin çıkış tarihinden itibaren en az 185 (yüzseksenbeş) gün süreyle fiilen yurtdışında bulunmaları hâlinde aynı kapsamda yeniden taşıt getirmelerine izin verilir.

6) Yabancı ülke çıkışlı Türkiye varışlı ya da yabancı ülke varışlı olan ve ülkemizde transit hâlinde bulunan geçici (ZOLL) plakalı taşıtlara en çok 15 (onbeş) gün süre verilir.

b) Geçici giriş belgesi ve yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirilen taşıtlara, Türkiye’deki ikamet izin süresi esas alınarak ve diğer belgelerindeki süreler göz önünde bulundurularak 24 (yirmidört) ayı geçmemek üzere süre verilir.

(2) Ticari kullanıma mahsus kara taşıtlarına, yolcuların alınması, taşınması ve eşyanın yüklenmesi gibi geçici ithal talebine esas olan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi hususları göz önünde bulundurularak;

a) Ticari kullanıma mahsus kara taşıtlarına 30 (otuz) güne kadar,

b) Toplu gezilerde kullanılan otobüslere 90 (doksan) güne kadar,

c) Bakanlar Kurulu kararı uyarınca valiliklerce düzenlenen sınır ticareti uygunluk belgesine istinaden yapılan ithal eşyası taşımacılığında kullanılan taşıtlara 15 (onbeş) güne kadar,
süre verilir.

(3) Triptik ve gümrüklerden geçiş karnesi kapsamında getirilen taşıtlara yukarıda belirtilen süreler de dikkate alınarak, karnelerinde belirtilen süreler dâhilinde işlem yapılır.

Hak sahibi dışında araç kullanabilecekler

MADDE;" 15 – (1)"Bu Tebliğ kapsamında getirilen taşıtlardan;

a) Turistik kolaylıklardan faydalanılarak geçici olarak ithal edilen taşıtlar, taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan ve ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan kişilerce,

b) Belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak üzere gelenler ile Türkiye’de geçici olarak oturma iznini haiz emekli yabancılar tarafından geçici olarak ithal edilen taşıtlar, taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan kişilerce,

c) Belirli bir süre görev yapmak üzere Türkiye’ye gelen kişi tarafından özel bir hizmet akdi ile taşıt sürücüsü olarak istihdam edilen Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişi tarafından,

ç) Yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıt sahiplerinin de araçta bulunması koşuluyla seyahat süresince üçüncü şahıslarca,
kullanılabilir.

d) Ayrıca, belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak üzere gelenler ile Türkiye’de geçici olarak oturma iznini haiz emekli yabancılara ait taşıtlar için düzenlenen geçici trafik tescil belgelerine “satılamaz” kaydının yanı sıra, “Ruhsatta adı kayıtlı kişi, eşi veya usul ya da füruu olan kişiler dışında başka kişilerce kullanılamaz” ibaresi konulur. Bu maddenin (c) bendinde belirtilen kişilere ait taşıtın özel bir hizmet akdi ile istihdam edilen kişi tarafından kullanılmasına gümrük idaresince izin verilmesi hâlinde, bu durum geçici trafik tescil belgesinde ayrıca belirtilir.

Bu uzun yazının tercümesi;

1. Çifte vatandaş statüsünde olan bir kişi Bulgaristan'dan emekli oldu.

2. Geri dönüp, Bulgaristan'a yerleşti ve yılda en az 185 gün orada ikamet etmek mecburiyetinde.

3. Türkiye'ye Bg plakalı araç ile girmeden önce Bulgaristan'daki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarında Bulgaristan emeklik belgelerini tescil ettirerek ve Bg palkalı araç ile Türkiye'ye giriş yaparken, gümrükte bunu beyan ettirip, yeni satın aldığı aracın Türkiye'de kullanma hakkı kazanır.

4. Bu araç Türkiye'de 2 yıl boyunca kalabilir, aracı, sahibinin eşi, anne, babası veya çocukları (sabine refakaten) kullanabilir. Yani uyanık biri sizin hakkınızı istismar ederse başınız belaya girebilir! Bu aracı kim kullanırsa kullansın, fakat herhangi bir trafik kontrolü esnasında araç sahibi de yanınızda olma mecburiyeti bulunmakta.

5. Bu iki yıl boyunca, araç sahibi Türkiye'ye araçsız giriş ve  çıkış yapabilir ama vadesi dolduğunda  aracı geri götürmeli.
6. Bir sonraki iki yıl için prosedür tekrar edilir.

İsmail YILMAZ

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.