вторник, 10 май 2016 г.

VETO KARARINI KUTLUYOR VE TEŞEKKÜR EDERİZ

28.04.2016 tarihli basın açıklamamız ile Bulgaristan’da kabul edilen ayrımcı hükümler içeren yeni seçim yasasına, çoğunluğu aynı zamanda Bulgaristan Cumhuriyeti vatandaşı da olan üyelerimiz adına tepkimizi göstermiş ve bu yasayı veto etmesi konusunda Sayın Bulgaristan Cumhurbaşkanı’na çağrıda bulunmuştuk.
Bugün gelinen noktada, Bulgaristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Rosen Plevneliev’in; Bulgaristan demokrasisine bağlılığını defalarca ispatlamış olan ülke dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasını fiilen ve fiziken imkansız kılacak olan “sadece diplomatik temsilciliklerde oy kullanma” şartını da içeren seçim yasasını veto etmiş olması ülke dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır.
Bulgaristan Demokrasine olan bağlılıklarını  gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse Milletvekili Genel Seçimlerindeki yoğun katılımlarıyla defalarca ispatlamış olan, Bulgaristan dışında yaşayan vatandaşlar açısından bu durum ümit verici bir gelişme olmuştur.
Bursa,İzmir,Kocaeli,İstanbul (Anadolu Yakası),Yalova illerinde örgütlü ve yaklaşık yüzbin üyeye sahip olan göçmen derneklerinin oluşturduğu Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (BGF) bilindiği gibi Birleşmiş Milletler
Teşkilatı’nın partner sivil toplum kuruluşlarından bir tanesidir.

Federasyonumuz gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse Milletvekili Genel Seçimlerinde Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu’nun istek ve görüşleri doğrultusunda yıllardır her türlü lojistik desteği veren ve Bulgaristan Cumhuriyeti yasaları çerçevesinde gerekli işbirliğini yapan bir sivil toplum kuruluşudur.

BGF ve onu oluşturan dernekler olarak bizler de Sayın Cumhurbaşkanını bu veto kararından dolayı kutluyor ve aynı zamanda Bulgaristan Cumhuriyeti vatandaşı da olan üyelerimiz adına kendilerine teşekkür ediyoruz.

Cumhurbaşkanı tarafından bir daha görüşülmek üzere geriye gönderilen yasa, ülke demokrasisi adına geriye gidişe yol açacak olan hükümler içermektedir. Bu yasanın tekrar çıkarılması, ırkçı ve aşırı milliyetçi partilerin tuzağına düşmek anlamına gelecektir. Hiçbir demokrasi, bu tip aşırılıklara esir edilemez.

Parlamentonun bu “ayrımcı” maddelerde ısrar etmemesi ve “ülke çıkarları yerine parti çıkarlarını öne alan” kimi çevrelere dur denilmesi en büyük dileğimizdir.

Doç. Dr. Yüksel ÖZKAN
Bursa Bal-Göç ve BGF Genel Başkanı

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.