четвъртък, 11 октомври 2012 г.
Balkan Savaşlarının 100. Yılında Gençoğlu'ndan Balkan Ülkelerine Çağrı
Balkan Savaşlarının 100. yılı anısına Ege Balkan Türkleri Federasyonunun İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinde organize etmiş olduğu panelde konuşan Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turhan Gençoğlu, 36 İlde, 146 Dernek ve 9 Federasyonu bünyesinde barındıran ve Türkiye’nin Balkanlar nezdinde en büyük Sivil Toplum Kuruluşu olan Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu olarak Balkan Savaşının 100. Yıldönümü nedeniyle Türkiye’nin birçok ilinde etkinlikler yaptıklarını ve bugünde Konfederasyona bağlı Ege Balkan Türkleri Federasyonunun organize etmiş olduğu “Balkan Savaşlarının 100. Yılı Paneline “ katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
Gençoğlu yaptığı konuşmada “Muhteşem Osmanlı İmparatorluğunun gerilemesi ile birlikte Osmanlı Devletinden ayrılan Balkan Ülkeleri ile aradaki hızla gelişen gerginlik savaşa dönüşmüş, on binlerce insan kaybının yanında bir takım toplumsal sorunlar yaşanmış yüz binlerce aile dağılımı olmuştur. Bu dağılmalar ile birlikte yaşanan göçler birçok sorunu da yanında getirmiştir.”
Balkan Savaşı sonunda varılan mutabakata rağmen yapılan anlaşmalardaki taahhütlerin çoğunun yerine getirilemediğine dikkat çeken Gençoğlu, “Bugüne kadar ülkemiz ile bazı balkan ülkeleri arasında sosyal güvenlik anlaşması yapılmadığından dolayı birçok soydaşımızın oradaki çalışma süreleri ülkemize transfer edilememekte, Balkan ülkelerinde yaşayan soydaşlarımız hala kendi dillerinde eğitim yapamamakta, vakıf malları ve benzer birçok sorun devam etmektedir.”
Tüm olumsuzluklara rağmen bu ülkelerde yaşayan kardeşlerimizin bulundukları ülkelerin yasalarına sadık iyi birer vatandaş olarak yaşamlarını sürdürdüğünü ifade eden Gençoğlu, “Aradan tam 100 yıl geçmesine rağmen hala Balkan Ülkeleri arasında çeşitli nedenlerle arzu edilen bir yakınlaşma uyuşma ve anlaşmanın olduğu söylenemez. Kaldı ki; Türkiye dışında kalan Balkan Devletlerinin çoğunluğu bugün AB Üyesidir. Asıl önemlisi bu ülkelerin toplumları, aynı çatı altında 500 yıl gibi çok uzun süre yaşamışlardı. Böyle bir ortak değerlerinin olması önemli özelliklerinden biriydi. Bölgenin istikrarı ve refahı için Balkan Ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve işbirliğini sağlamak amacıyla Sosyal, Ekonomik ve Siyasi alanlarda araştırmalar, değerlendirmeler görüşmeler ve toplantılar yapmak gerekir. Bu nedenle Dışişleri Bakanlığı Araştırma Merkezinin “Balkan Savaşında Balkan Barışına“ projesinin Türkiye ile Balkan Ülkeleri arasındaki gelişen iş birliği süresinin ele alınması bizleri mutlu etti.” dedi.
Son olarak “Bu yöndeki çalışmalara toplumumuzun içtenlikle katıldığını biliyoruz. Bizler bu girişimlerin yanındayız ve başarılı olacağına inanıyoruz. İnşallah Balkanlarda geçmişte yaşanan hatalardan ders alınarak bundan sonra istenilen yakınlaşmalar da sağlanarak barış ve kardeşliğin her geçen gün daha da kuvvetleneceğine inanıyoruz.” dedi.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.