Sayın Başbakan, Sayın Bakanlar, Sn. Milletvekilleri, Basın mensupları ve değerli misafirler,
Öncelikle Sayın Başbakan Boyko Borisov Beyefendiye, tarihi bağları çok eskilere dayanan iki halkın devletleri olan Bulgaristan ve Türkiye arasındaki sosyal, kültürel ve siyasi ilişkilerin gelişmesi adına gösterdikleri katkılar nedeni ile teşekkür ediyoruz.
Ayrıca, bir sivil toplum kuruluşu olarak, burada sizlere hitap etmemize imkân veren yüksek heyetinize, bunu gerçekleştirmemizde büyük emekler sarf eden GERB Partisi Milletvekili Sayın Tsveta Karayançeva’ya huzurlarınızda teşekkürü bir borç bilirim. Sayın Karayançeva'nın öncülüğünde karşılıklı iyi niyet ve gayretlerle bizleri sizler ile burada buluşturan diyalog sürecinin temeli atılmış oldu.
Sivil Toplum Kuruluşu olarak bizlerin burada bulunmasının yanı sıra, Sayın Karayançeva’nın BULTÜRK İstanbul’daki toplantımıza teşrif etmeleri bu başlatılan diyaloğun aslında bir anlamda temelini de oluşturmaktadır.
Sivil Toplum Kuruluşlarının attıkları bu dostluk ilişkilerini geliştirici adımlar ile birlikte, tabii ki en önemli nokta şudur ki bunu da elbette belirtmemiz gerekiyor. Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Boyko Borisov ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Sofya ve İstanbul’da gerçekleştirmiş oldukları karşılıklı ziyaretler iki ülke arasındaki ilişkileri daha da iyi noktalara da taşımıştır. Yine geçtiğimiz günlerde, Bulgaristan Kültür Bakanı Sayın Vecdi Rashidov ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’ın görüşmelerine, Bulgar ve Türk çok sayıda sinema oyuncusu, yönetmen ve basın mensubunun iştirak ettikleri İstanbul’daki toplantılarda, iki ülke arasındaki dostluğun ve çok yönlü ilişkilerin gelişmelerine katkı sağlayacaktır.
Bu anlamda, BULTÜRK olarak bizler de, bir sivil toplum kuruluşu olarak, Bulgaristan ve Türkiye sivil toplum kuruluşları arasında ilişkilerin karşılıklı olarak geliştirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Bu anlamda Bulgaristan’da 1990’lı yıllarda hiçbir şekilde çözülmeyeceği düşünülen problemleri çözme yönünde büyük bir cesaret göstererek adım atan GERB Partisi, eski rejim tarafından sistematik olarak yapılan hak ihlallerini telafi edecek, devlet programlarını uygulamaya geçirmesi gelecek adına oldukça ümit vericidir.
Derneğimizin var oluş sebebi ve amacı, her geçen gün daha da gelişmekte olan bu ümit verici ortama katkı sağlamak yönündedir. İnsanın kendi kültür, gelenek, örf, adet ve dini/felsefi görüşlerini özgürce yaşaması ve geliştirmesi siyaset ve devletler üstü doğuştan gelen bir hak olduğu bilinciyle hareket eden derneğimiz, bu hakların yaşatılması ve gelişmesi konusunda elini taşın altına koyacak herkesle diyalog kurmaya her zaman açıktır.
Bulgaristan’ın demokratik açıdan daha iyi gelişmesi, Batı medeniyetlerinin seviyesine gelebilmesi için, her siyasi oluşumun içinde azınlıkların da katılımını sağlayacak, yeni anlayış ve düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Aynı şekilde ülke yönetimine etnik kökenine bakmaksızın, her vatandaşın talip ve söz sahibi olması ve hizmet sunabilmesi için tüm kanalların açık olması gerekir. Bu gerçekleştirilebildiği takdirde, gerçek demokrasinin ne olduğunu ve böyle bir ortamda yaşamanın ne kadar huzurlu olduğunu hep birlikte göreceğiz.
Yüksek heyetinize, BULTÜRK’ün bazı faaliyetleri hakkında ana başlıklar altında kısaca bilgi sunmak isterim.
1- Sosyal ve Siyasal Alanda – Türkiye ve Bulgaristan’da halkımızın nabzını ölçebilmek için 13 000 kişi üzerinde ilk defa yaptığımız anket büyük ses getirdi. Sn. Kasım Dalın, Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden (HÖH) ayrılışından, seçim sonuçlarına kadar uzanan bir süreçte anketimizin % 80 oranında isabetli olduğu herkes tarafından açıkça görülmüştür.
2. Kültürel Alanda – Yalova, Fethiye, Karabük'te, Sultanahmet Meydanında, Bayrampaşa’da ve birçok merkezlerde katıldığımız etkinliklerde, açtığımız stantlarda Bulgaristan cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında gelişmekte olan sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi anlamında, Bulgaristan’ın en iyi şekilde Türkiye’de tanıttığımıza inanıyoruz.
Tüm tahrik ve kışkırtmalara rağmen, bazı aşırı grupların Sofya’da yapılan cami saldırısı provokasyonuna karşılık BULTÜRK olarak, dostluk ilişkilerinin sürmesi adına İstanbul’daki Bulgar kilisesi önünde karanfil dağıtıldı.
3. Sivil Toplum alanda – Bulgaristan Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, halkımıza faydalı olacağını düşündüğümüz bir Cumhurbaşkanı adayına BULTÜRK olarak tüm desteğimizi verdik. Bizim doğduğumuz topraklar olan Bulgaristan’da, bizleri temsil etme iddiasında olan bazı partilerin halkımızı değil, kendi çıkarlarına hizmet ettikleri apaçık görülmüştür. Kimlerin ya da hangi siyasi kuruluşların, gerçek anlamda Bulgaristan’da demokrasiyi istediği, bu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde net bir şekilde anlaşılmıştır.
Aynı zamanda, bu son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Bulgaristan’ın demokrasi adına ne kadar gelişme gösterdiği, Batı demokrasilerini bile geride bırakacak bir konuma gelebildiği rahatlıkla söylenebilir. Yine bu son seçimlerde, Bulgaristan Parlamentosu, farklı sesleri başarıyla temsil edilebildiği bir parlamento olduğunu tüm dünyaya göstermiş oldu.
4. Eğitim alanında – BULTÜRK’ün İstanbul’daki Genel Merkezimizde Nuri Adalı konferans salonunda çok çeşitli alanlarda konferans ve etkinlikler düzenliyoruz. Yapmış olduğumuz bu konferanslarla insanlarımızı bilinçlendirmeyi, başarılı bir örgütlenmeyi gerçekleştirerek, birlik ve beraberliğimizi sağlamayı amaç edinen, ufuk açıcı bir eğitim uygulamaya gayret gösteriyoruz. Bulgaristan ile ilişkilerini canlı tutmaları ve iki ülke arasındaki kültürel, ticari ve sosyal faaliyetlerde etkin roller üstlenmelerini ve iki ülke arasındaki dinamikleri harekete geçirerek, Balkanlarda Mustafa Kemal Atatürk’ün de hayali olan, Balkan barışı için katkıda bulunmalarına ön ayak olmaya çalışıyoruz. Çabalarımız da er veya geç meyvelerini verecektir.
Demokrasi konusunda Batı karşısında oldukça yeni olmasına rağmen, 20 yıl gibi kısa bir sürede baş döndürücü bir hızla arayı kapatma ya başlamıştır. BULTÜRK olarak amacımız, iki ülke arasında bir köprü olarak bu aranın kapatılmasına katkıda bulunmak ve insanlarımızın çağdaş yaşam kalitesine yükselterek uygarca yaşamasını temin etmek.
Gerçekleştirmiş olduğumuz bu toplantının da, bir başlangıç olduğunu varsayıyoruz. Bu anlamda Sayın Başbakan BORİSOV başta olmak üzere, Kırcaali Milletvekili Sn. KARAYANÇEVA’ya ve bu organizasyonda katkısı olanlara herkese teşekkür ediyor, görevlerinde ve hayatlarında başarılar diliyoruz.
Konusulan Problemler
1. Възможно ли е на родените в Република България, но нямащи Българско Гражданство да се издадат вхадни многократни визи за Република България.
2. Възможно ли е да се съкрати срока за преиздаване на задграничните Български Паспорти в Посолствата. За причина се изтъква недостига на кадри.
3. Може ли за смяна на документите за самоличност и задграничните паспорти предимно се извършва през летните месеци. Възможно ли е да се увеличи броя на работещите в паспортни служби. (Примерно две смени и да се работи до кисно = примерно 23.00) С цел да няма дълги опашки пред паспортните служби.
4. Може ли да се разреши проблема с наследствените земи на изселниците които виждаме, че са ограбени и стопанисвани от страна на кметовете по населени места или тяхното обкръжение.
5. Възможно ли е да се отвори представителство на Политическа Партия ГЕРБ в Република Турция, с цел получаване на благоприятен изборен резултат сред изселниците.
6. Възможно ли е да се използва опита на Турските земеделци производители който опит да се пренесе в България. С цел по рентабилно земеделие и обработване на пустеещите плодородни земи.
7. Може ли да се даде възможност на онези Български Граждани, които са екстрадирани през 1989 година да си възтановят Турските имена в Посолствата на Република България в съответните страни където пребивават в момента и от тогава под една или друга причина не са имали възможност да се завърнат в страната.
8. Господин Цветанов вашата Парламентарна група ако не се лъжа се състои от 117 човека от общо 240 и това прави 49% представителност в Българския Парламент. Може би коняктурата през 2009 година не позволяваше да дадете повече възможност от малцинствата да имат повече представителност във ваща парламентарна група сега виждаме вече правите сериозни опити за пробив в смесените райони. На предстоящите парламентарни избори през 2013 година мислите ли да дадете по голяма възможност на следващото Народно Събрание да имате Хародни Представители Български Граждани от Турски Произход.
9. На наследниците по права линия на покойните през този период да се даде право да възтановят имената на своите майки, бащи, дядовци и баби
10. Може ли да се въстановят регистрите с Турско - Арабските имена които регистри бяха унищожени по време на тоталитарния режим.
11. Възниква нужда във връзка с езиковата бариера сред младото поколение когато посещават родината си се сблъскват с трудности. За това очакваме Ваше съдействие да се проведат летни курсове за изучаване на Български език и да ни подсигури хабилитирани преподаватели.
петък, 14 септември 2012 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
9 коментара:
Çok ahklısın anasını satayım
kıskanma arkadas
Tebrık ederim bir Kırcalılı olarak sizlerden gurur duyuyorum.
RAFO GERBTEN millet olursun artık bak kapmışın kemiği
tebrikler kemi kapamayanlar cavlasınlar arkasından
kardes yuru doğuru yoldasın
bulturk yonetimini kutluyorum
20 senede bu problemler konusulmadı bile
Bulturk bunu BG Parlamentosuna taşıyabıldı
tebrikler sizleri kutluyorum
Tebrikler
sizinle gurur duyuyoruz
DPS bg türklerinin at gözlüğü taşıdığını zannediyo...aptallarız yani, Rafet abi sayesinde prangaları kıracağız inşallah
bir koseleli olarak gurur duyuyorum
tebrik ediyor, kutluyorum
kim ne derse desin yolun acık olsun
biz senin için duacıyız
tum dualar BULTURKe
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.